Jag får ofta frågan om vad man kan göra åt ett ryggskott, dels i det akuta skedet dels för att minska smärtan som ofta stannar kvar länge och som blossar upp i vissa rörelser. Många frågar också vad ryggskott egentligen är och varför man drabbas.
Vad är ryggskott och hur uppstår det?
Ryggskott är en plötslig smärta i ryggen. Smärtan är ofta som värst vid böjningar och vridningar. Vanligaste orsaken att ett ryggskott uppstår är på grund av en överbelastning av något slag. Det är också en reflexmässig försvarsreaktion av något tidigare ryggproblem som har suttit länge i ryggen. Stress, för lite motion eller för mycket stillasittande är vanliga exempel på tillstånd som gör kroppen mer spänd vilket kan leda till ett ryggskott. Ryggskott uppstår oftast i nedre delen av ryggen, ländryggen. Smärtan kan komma från muskler, men också från ledband och diskar. Även om det uppstår i ländryggen och det är där du känner smärtan så är det inte endast ländryggen som blir påverkad vid ett ryggskott.
Hela ryggen och många vardagliga rörelser påverkas. Vi har 24 st rörliga kotor i ryggen och alla dessa påverkar rörligheten. Finns det en stelhet vid ett ställe i ryggen kommer den rörligheten behöva tas ut någon annan stans och det kommer påverka hur övriga ryggen mår samt funktionen i ryggen.
Vad kan du göra för att minska smärtan och hjälpa kroppen läka?
Eftersom hela ryggen påverkas av ett ryggskott är djupgående klassisk massage väldigt bra för att dels kunna släppa på spänningar runt själva ryggskottet och dels för att mjuka upp de muskler runtomkring som fått jobba extra mycket då ländryggen och musklerna där inte kan göra sitt jobb.
Dock kan man gå på djupgående massage först några dagar efter att ryggskottet har uppstått och när den värsta smärtan har lagt sig. Direkt när ett ryggskott uppstår (i det akuta skedet) gäller det att vila mycket. Tips är att lägga upp benen högt med en kudde under knäna för att hjälpa till att avlasta trycket och smärtan. Avslappningsmassage kan vara skönt och kan hjälpa även i det akuta skedet. Ha en dialog med massageterapeuten.
Undvik att sitta då långvarigt stillasittande kan göra mer skada än nytta. Vila i stället i rörelse och rör på dig så länge det inte gör ont. Promenader är bra för att öka blodgenomströmningen. Vill du fokusera på specifik styrketräning så är sätesmusklerna och magmusklerna ofta bra områden att träna upp.
Checklista – att tänka på vid ryggskott
- Du bör undvika sittande i största möjliga mån.
- Ett ryggskott utlöses oftast i ländryggen och när du sitter ned så lägger du en mycket stor belastning på just det området.
- Att ligga är bättre än att sitta men se till att inte stanna kvar i en och samma position längre än absolut nödvändigt då det kan leda till att du stelnar än mer och till att smärtan tilltar.
- Det allra bästa du kan göra är att stå upp och att gå.
- Du bör, så långt det bara är möjligt, försöka ta dig runt och fungera som du vanligtvis gör en vanlig vardag.
- Ryggen ska användas men lyssna på smärtsignalerna din kropp skickar ut, om en rörelse eller aktivitet märkbart förvärrar smärtan bör du undvika det eftersom risken är stor att det handlar om en felbelastning.
Förebyggande övningar/aktiviteter
För att undvika ditt första ryggskott alternativt förhindra att du drabbas igen finns det en del aktiviteter du kan ägna dig åt.
- Att promenera, cykla och simma är de tre absolut bästa aktiviteterna du själv kan göra för att stärka dina rygg- och magmuskler. Och resten av kroppen.
- Att sedan träna styrketräning i form av våra fem grundövningar som du relativt enkelt kan göra hemma med eller utan redskap.
- Om du besöker ett gym finns det en rad övningar och maskiner som kan hjälpa dig men prata alltid med en personlig tränare eller instruktör på plats först då de är utbildade och kan råda dig vilka maskiner och övningar samt i vilken utsträckning du bör träna.
Undvik ryggskott
En av de viktigaste sakerna att tänka på för att inte få ryggskott är att lyfta rätt. Öva på att lära dig lyfta rätt, d.v.s. med benen och inte med ryggen. Det låter som en enkel sak men det kan kräva en hel del träning innan det är något som du naturligt gör – det är väldigt lätt att glömma bort sig till en början.
En annan viktig sak är god hållning i allt du gör!!!
- Stå rätt
- Sitt rätt
- Gå rätt
- Osv
Att gå på massage regelbundet i såväl behandlande och avslappnande som i förebyggande syfte kan också hjälpa din kropp att läka och förbli stark och frisk.
Kenneth säger
Bra tips! Regelbunden träning är det viktigaste tycker jag. Laserbehandling i den akuta fasen har bra effekt på smärtlindring.