Boken LCHQ – Low Carb High Quality
LCHQ är en lågkolhydratdiet som lägger fokus på näringsämnen med hög kvalitet, dvs kolhydraterna, fettet, proteinerna och maten i allmänhet ska vara av hög kvalitet. Detta innebär riktig mat lagad på bra råvaror utan för mycket tillsatser och processning. Dieten handlar om att hålla nere intaget av kolhydrater men inte utesluta dem helt. Till skillnad från LCHF kan du med LCHQ-dieten exempelvis äta rotfrukter och quinoa.
Jag och LCHQ
Liksom många andra har jag tidigare varit fettskrämd och försökt hålla nere med fettet. Det är jag inte längre utan nu försöker jag aktivt få i mig de fetter min kropp behöver som är långt mycket mer än man tidigare trott. Däremot är jag noga med vilka fetter och fettkällor jag väljer. De ska vara av hög kvalitet och ge mig energi istället för att ta den. Därför passar LCHQ mig lite bättre än LCHF. Det spelar enligt mig och allt fler inom lågkolhydratrörelsen stor roll vad för slags fett vi äter och inte bara att vi ska äta mer fett. Fett bygger upp våra kroppar eftersom det ingår i cellmembranen och är därför kanske det viktigaste näringsämnet för att vi ska må bra. Fett ser också till att vi kan absorbera många andra näringsämnen som till exempel fettlösliga vitaminer och antioxidanter. Och eftersom kroppen bränner de näringsämnen vi äter, bränner den fett om vi äter fett. Fetter av bra kvalitet är kokosolja, smör, fetaost (mättade); avokado, olivolja, rapsolja, nötter (enkelomättade); frön, fet fisk, skaldjur, havre, baljväxter och vissa nötter (fleromättade).
Kolhydrater
Liksom med fetter så är det skillnad på kolhydrater och kolhydrater och jag gillar att debatten även här blir mer nyanserad. Visst jag anser att vi ska dra ner på kolhydraterna, vissa av oss riktigt mycket men jag anser också att våra kroppar behöver viss mängd kolhydrater. Detta anser även förespråkarna för LCHQ och det gillar jag. Även här är det råvaror av bra kvalitet man ska välja framför de av sämre kvalitet. Tänk naturligt och lågt GI så kommer du långt. Det gäller att hushålla med de kolhydrater våra kroppar klarar av att hantera och då är det smartast att välja långsamma kolhydrater framför snabba. En positiv sak med att få i sig rätt mängd kolhydrater är att det ger energi och träningslust och träning i sig gör att vi mår bra. För lite kolhydrater kan påverka din livskvalitet negativt eftersom kolhydrater påverkat vårt humör. När du får glukos i blodet bildas nämligen serotonin i hjärnan, och serotonin är en signalsubstans som gör dig lycklig och nöjd. Kolhydrater bidrar därmed till glädje och vällust! Kolhydratskällor som lyfts fram är grönsaker, rotfrukter, svamp, bär, frukt, quinoa, mathavre, nötter och frön.
Proteiner
Även när det gäller proteiner är det viktigt att välja källor som har hög kvalitet. Med LCHQ får man i sig mer protein än genomsnittet vilket jag anser är positivt. Vi behöver protein och mår bra av ett relativt högt intag. Framförallt behöver vi det för att bygga muskelmassa. Man bör dock vara försiktig om man har problem med njurarna men annars är det bara bra så länge man väljer protein av bra kvalitet. LCHQ lyfter fram kyckling, ägg, fisk, skaldjur, tofu och magra köttprodukter som bra proteeinkällor. Dieten förespråkar även ett högt intag av mejeriprodukter. Jag personligen anser dock att vi människor bör välja bort komjölksprodukter eller i alla fall begränsa intaget men mer om det i senare inlägg. Nu nämns främst yoghurt, keso, keso, kesella och magra ostar (protein) och smör (fett) och det produkterna tycker även jag att man kan äta då och då om man tåler komjölk (laktos och mjölkprotein). Men kollar man på LCHQ-recepten så innehåller de flesta komjölksprodukter vilket då innebär att man får i sig komjölk dagligen. Det tror jag inte är så bra.
Att inte behöva räkna kalorier
Till skillnad från många andra dieter är denna inte en kaloribegränsad diet, vilket jag också gillar då det blir lättare att följa den i längden när den nya kosten övergår i livsstil. Ingen orkar i längden hålla på och räkna kalorier och det är inte bra att hela tiden bli stressad över att man får i sig för många kalorier. Naturligtvis kan man inte äta alltför mycket så att man får ett för högt energiintag i förhållande till vad man gör av med. Men när man äter mer fett och protein i förhållande till kolhydrater och dessutom väljer långsamma kolhydrater blir man också fortare mätt och står sig längre på en måltid. Så då regleras oftast energiintaget av sig själv.
Intresserad av att veta mer?
Jag har just läst ut Paulúns bok LCHQ Lågkolhydratkost av högsta kvalitet som beskriver dieten på ett bra och inbjudande sätt med många läckra recept. I boken listas också bra livsmedel med information om dem och varför de är bra. För dig som är intresserad av att veta mer om LCHQ rekommenderar jag boken. Fredrik Paulún är näringsfysiolog och skriver att ”LCHQ är min tolkning av vilken mat som är bäst, vilken mängd kolhydrater och vilken sorts fetter du bör äta”.
Lämna ett svar