Visste du att 80 procent av svenskarna får i sig för lite grönsaker? Det rekommenderade dagliga intaget är minst 500 gram och det optimala närmare 1 kg, medan vi får i oss i genomsnitt 339 gram. Svårast tycks vara att få i sig råvaror med mycket järn och folat. Så här är tre mycket goda och nyttiga grönsaker med både järn och folat, och många andra näringsämnen.
Mangold
Mangold innehåller massor av näringsämnen och är särskilt rik på karotenoiderna lutein och zeaxanthin, vitamin K, magnesium, järn och folat. Den innehåller dessutom ganska mycket protein för att vara en grönsak. Mangold är supergod i sallad och i gröna smoothies.
Broccoli
Broccoli är en av de nyttigaste grönsakerna du kan äta. Dessutom supergod i grytor, som mos och ångkokt som tillbehör. Den är framför allt rik på järn, folsyra och c-vitamin. Den motverkar både virus och bakterier och är bra mot inflammationer.
Spenat
Spenat är en riktig näringsbomb fullspäckad med järn, kalcium, magnesium, kalium, folsyra, riboflavivin, tiamin, A-vitamin, E-vitamin och C-vitamin. Den är god både rå och tillagad. Välj gärna babyspenat till sallader och gröna smoothies och ”vanlig” spenat till stuvningar, soppor, grytor mm.
Vet du med dig att du får i dig för lite grönsaker kan jag varmt rekommendera extra näringstillskott. Jag köper mina kosttillskott från NeoLife och Upgrit.
Lämna ett svar