För att må bra och leva ett hälsosamt liv är det bästa för oss alla att äta ren, naturlig och näringsrik /näringstät mat. Med all kunskap och lättillgängligheten har vi stora möjligheter att göra just detta. Men trots detta är de flesta av oss väldigt ensidigt. Vi har hamnat i gamla hjulspår och brist på tid och fantasi kan göra att vi inte äter så varierat som vi borde för att må bra. Nedan följer en lista på bra livsmedel och råvaror för en hälsosam och hållbar livsstil.
Listan är lång men ändå inte en fullständig förteckning av livsmedel som finns att välja mellan. Den kan komma att uppdateras allteftersom jag kommer på en råvara eller ett livsmedel som är bra för oss människor. Listan är uppdelad i olika grupper. Allteftersom kommer jag att länka varje livsmedel till ett blogginlägg med information och recepttips.
Animaliska livsmedel
Animaliska livsmedel i bokstavsordning. Jag skriver ofta djuret som helhet eftersom det är så många delar på djuret som är ätbara. Delar som tillhör ”inälvsmat” och vissa andra delar som oftast inte räknas till ”vanlig mat” finns däremot listade separat. För mig och kanske även för dig är det vanlig mat. Min förhoppning är att fler ska våga testa och uppskatta fler delar på djuret för hälsan och vår planet. Att äta allt på ett djur är att vara / äta klimatsmart. För att det ska vara så enkelt som möjligt för dig så listar jag först kött och fågel och längre ned fisk och skaldjur.
Kött
När det gäller att välja bra kvalitet på kött så välj mellan vilt, gräsbetes och frigående utomhus. Djuren ska ha mått bra under sina liv. Detta innebär att de ska ha fått gå ute, äta den mat som finns ute och inte ha utsetts för stress och kemikalier (inklusive medicinering). Exempelvis kor och lamm som är uppfödda på gräs och örter, precis som de är ämnade att göra. Djuren ska ha fått leva ett värdigt och stressfritt liv där de fått växa långsamt i egen takt. Här nedan listar jag olika djur vars kött är bra och hälsosamt för människan.
- Anka
- Fasan
- Får
- Get
- Gris
- Gås
- Hare
- Hjort
- Höna
- Järpe
- Kalkon
- Kalv
- Ko / Oxe (nötkött)
- Kyckling
- Lamm
- Orre
- Rådjur
- Struts
- Tupp
- Vaktel
- Vildand
- Vildsvin
- Älg
Detaljer och delar
Som redan nämnts är de flesta delar på djuren ätbara. Välj alltså inte bara filéerna utan även andra muskler samt äggen från olika fåglar. Välj gärna delar med ben när du handlar så får du mer näring och kan göra god benbuljong. Mejerier hittar du längre ner. Några exempel förutom de mest uppenbara (bog, bringa, lår, fransyska, bröst, högrev m fl.);
- Kind
- Märgben
- Svans, exempelvis oxsvans
- Ägg (från höns, vaktel och struts)
Inälvsmat
– från nöt, kyckling, lamm
- Fjälster (tarm till att göra egen korv)
- Hjärta
- Lever
- Njurar
- Tunga (är en muskel men räknas till inälvsmat)
Fisk och skaldjur:
- Abborre
- Ansjovis (bra fetter)
- Flundra
- Hummer
- Hälleflundra
- Kolja
- Krabba
- Kräftor
- Lax (vildfångad) (bra fetter)
- Löjrom (bra fetter)
- Makrill (bra fetter)
- Marulk (bra fetter)
- Musslor
- Ostron
- Regnbåge/forell
- Räkor, oskalade
- Sardin
- Sill (bra fetter)
- Sjötunga
- Svärdfisk (bra fetter)
- Tonfisk (bra fetter)
- Torsk
- Ål (bra fetter)
Mejeriprodukter (animaliska):
Välj feta mejerier utan tillsatser.
- Créme fraiche (naturell, 32% fetthalt)
- Fetaost av får och get
- Grädde (fullfet, 40%)
- Ost (hård)
- Smör
- Yoghurt med levande bakteriekultur, fet (helst 17%)
Vegetariska livsmedel:
Grönsaker, sallad, rotfrukter/rotsaker
- Aubergine
- Broccoli
- Brysselkål
- Blomkål
- Chilipeppar
- Groddar
- Grönkål
- Gulbeta
- Gurka
- Endivesallat
- Fänkål
- Isbergssallat
- Kronärtskocka
- Lök (gul, röd)
- Kålrabbi
- Majrova
- Mangold
- Macca
- Morot
- Okra
- Pak choi
- Palsternacka
- Paprika
- Potatis
- Purjolök
- Pumpa
- Rotselleri
- Rödbeta
- Rödkål
- Selleri – rotselleri /stjälkselleri
- Sparris
- Spenat
- Svartkål
- Sötpotatis
- Tofu
- Tomat
- Vitkål
- Vitlök
- Zucchini / squash
Svamp
- Champinjon
- Karljohan
- Kantarell
- Ostronskivling
- Portabello
- Skogschampinjon
Örter / kryddor
- Basilika
- Citronmeliss
- Dill
- Dragon
- Gräslök
- Gurkmeja
- Ingefära
- Koriander
- Mejram
- Mynta
- Oregano
- Persilja
- Rosmarin
- Salvia
- Timjan
Baljväxter; Bönor, Ärtor, Linser
- Belugalinser
- Bondbönor
- Gröna linser
- Gröna ärtor
- Gula linser
- Kidneybönor
- Kikärtor
- Röda linser
- Skärbönor
- Svarta bönor
- Vita bönor
Frukt och bär:
- Ananas
- Apelsin
- Aprikos
- Avokado (bra fetter)
- Banan
- Blåbär
- Björnbär
- Citron
- Fikon
- Fläderbär
- Granatäpple
- Grapefrukt
- Hallon
- Hjortron
- Jordgubbar
- Kokosnöt
- Körsbär
- Lime
- Mandarin
- Mango
- Melon
- Nypon
- Oliver (bra fetter)
- Papaya
- Persika
- Physalis
- Plommon
- Pomelo
- Päron
- Tranbär
- Vattenmelon
- Vinbär
- Vindruvor
- Äpple
Nötter och Frön (obehandlade) (bra fetter)
- Cashewnötter
- Chiafrön
- Hampafrön
- Hasselnötter
- Jordmandel
- Linfrö
- Makadamianötter
- Mandlar
- Paranötter
- Pekannötter
- Pinjenötter
- Pumpakärnor / Pumpafrön
- Sesamfrön
- Solrosfrön
- Valnötter
Spannmål, gryn:
- Bovete
- Durra
- Havre /Nakenhavre
- Hirs
- Korn
- Råris
- Rött ris
- Svart ris
- Teff
- Quinoa
Oljor:
- Kokosolja (bra fetter)
- Olivolja (bra fetter)
Alternativ till animalisk mjölk och grädde
Det finns ganska många alternativ att köpa i livsmedelsbutiker och online med varierande kvalitet och smak. Jag rekommenderar dig att göra din egen.
Växtbaserad mjölk / nötmjölk:
- Cashewmjölk /grädde
- Havremjölk / grädde
- Kokosmjölk / grädde
- Mandelmjölk (osötad)
- Rismjölk
- Sesammjölk
- Sojamjölk
Lämna ett svar