Den senaste tiden har det blivit mer och mer populärt med att göra sin egen gurkmejapasta. Anledningen till detta är den populära, goda och väldigt hälsosamma drycken guldmjölk. Gurkmejapastan kan även användas som smaksättning i såser, grytor och soppor.
Det finns flera olika recept på pastan. Nu senast gjorde jag denna enkla variant (bild och första receptet här nedan). Men jag har också gjort en mer kryddig variant (andra receptet). Kryddorna som jag använder i den kryddiga varianten är de som man ofta tillsätter när man gör guldmjölk.
Enkel variant på gurkmejapasta
Ingredienser:
- 1 1/2 – 2 dl vatten
- 1/2 dl gurkmejapulver (raw, eko)
- 1/3 tsk svartpeppar
Gör så här:
- Blanda ingredienserna i en kastrull.
- Koka på svag värme i cirka 10 minuter.
- Rör om då och då.
Håller i ca 2 veckor i kylskåp.
Kryddig variant på gurkmejapasta
Ingredienser:
-
1,5 dl vatten
-
0,75 dl gurkmejapulver (raw, eko)
-
1 krm svartpeppar
-
1 knivsudd cayennepeppar
-
1 tsk torkad ingefära
-
1 tsk ceylon kanel
-
1 nypa himalayasalt
-
2 msk virgin kokosolja
Gör så här:
-
Blanda gurkmeja och vatten och låt det puttra ihop i 5 minuter på svag värme.
-
Rör om då och då.
-
Tillsätt svartpeppar, cayennepeppar, ingefära, kanel och salt och koka i ytterligare några minuter.
-
Ta av från plattan och låt svalna något innan du rör i kokosoljan.
Lämna ett svar