Bovetegröt, grundrecept
2 dl helt bovete
5 dl vatten
En nypa salt (jag använder himalayasalt)
Torkad frukt (t ex ekologiska russin, dadlar, fikon och/eller aprikoser)
Kryddor (jag använder kanel. Ibland även kardemumma, ingefära och/eller äkta vaniljpulver)
Gör så här:
Blötlägg den hela boveten i minst åtta timmar (eller över natten). Skölj den ordentligt i en sil med hett vatten eller koka upp och sedan skölja av med kallt vatten i en sil. Koka sedan bovetegröten med kryddor och torkad frukt på svag värme i cirka 15 minuter.
Bovete
Jag brukar servera gröten med färska frukter och bär och sojamjölk, havremjölk eller mandelmjölk. Komplettera gärna med ett ägg för en komplett frukost.
På förpackningen står att man ska hälla kokhet vatten över kornen och sedan skölja med kallt vatten innan man tillagar det. Jag föredrar dock att blötlägga bovetet först. På så sätt får man ut maximal näring. Det blir dessutom godare gröt. Oavsett om du väljer att blötlägga eller inte är det väldigt viktigt att skölja kornen innan du kokar gröt på dem. Anledningen är att bovete innehåller ett rött färgämne, fagopyrin, som kan irritera ögats slemhinnor.
Förutom att använda bovete i gröt är det även väldigt gott att koka som ris och ha som bas i en matig sallad eller ha som tillbehör till kött, fisk och fågel eller vegetariska alternativ.
Lämna ett svar