Benbuljong är bra för oss alla, speciellt för personer som lider av en nedbrytande sjukdom, har en skada samt för gravida och barn eftersom det innehåller kollagen och gelatin. Kollagen är ett protein som bland annat består av den viktiga aminosyran l-glycin som är väldigt bra för uppbyggnad av hår, hud, naglar, leder, bindväv och tarmslemhinnan.
Benbuljong är särskilt bra och nästan ett måste för alla oss som har en autoimmun sjukdom. Benbuljong är bland annat inflammationshämmande och läkande för tarmen vilket innebär att den gör underverk för oss med diagnosen IBS samt för er med Chrons och Ulcerös kolit och alla som har läckande tarm vilket man oftast har om man lider av en autoimmun sjukdom. Anledningen till detta är att ett av de viktigaste näringsämnena för att läka en läkande tarm är gelatin.
Gör din egen benbuljong
När du kokar din egen buljong får du ut rikligt med gelatin och kollagen förutsatt att du använder ben med brosk och leder eftersom det är där gelatinet kommer från. Min erfarenhet är att buljongen blir bäst om djuren fått gå ute och betat alternativt vilt.
Jag har i många år vetat att benbuljong är näringsrikt och hälsosamt men det som verkligen fick mig att inse att hur bra det kan vara var ljudboken Dr. Kellyanns Bone Broth Diet som i sin tur fick mig att läsa vidare och ju mer jag läste desto mer fascinerad blev jag. Jag skulle kunna skriva en hel bok eller flera. Men det finns det andra som gjort och åter andra som skrivit artiklar och inlägg på olika sociala medier. Så det finns gott om information för dig som vill veta mer. Men varför inte bara testa? Gör din egen buljong och njut och se vilka hälsofördelar just du får.
Mina absoluta favoriter är benbuljong gjord på hel ekologisk kyckling från Reko, lammkött med ben samt från älgben. Dessa dricker jag gärna som de är, speciellt kycklingbuljongen som har en mild smak, men det är också gott att ha buljongen i soppor och grytor. Även buljong gjord på räkskal är en stor favorit och blir supergott att ha i fisksoppor och fiskgrytor.
Jag använder sedan flera år tillbaka tryckkokare och lergryta när jag gör min benbuljong. Tryckkokare när jag vill att det ska gå snabbt och lergryta när jag har en hel dag till förfogande :). Jag har ännu inte provat slow cocker men hört och läst att det är smidigt och blir riktigt goda buljonger i en sådan.
Hej,
Jag gör benbuljong med tryckkokare. Problemet är att. Den inte stelnar. Jag undrar om den är OK ändå – god är den ju, men hur är det med kollagen? Jag läser på olika ställen att buljongen ska koka långsamt, så jag har valt att dra ner på värmen i tryckkokaren, så att ”utblåset”från ventilen inte blir så häftigt . Tror du att det är rätt tänkt?
Undrar
GE
Hej Gunnar,
Ser att din fråga är ett par år gammal så jag hoppas att du hittat ett svar. Om inte så tror jag att ditt problem beror på att du har för mycket vätska eller inte tillräckligt med ben, brosk och senor. Det du har fått ut låter mer som köttbuljong, vilket också både är gott och hälsosamt. Men vill du ha benbuljong så ska det stelna till när det kallnat. Prova att koka en hel kyckling (dela den i mindre bitar och gör ev i omgångar om den inte får plats).
Mvh, Nina