Jag och LCHF
En av de dieter jag inspireras ganska mycket av är LCHF som är en lågkolhydratdiet med fokus på ett högt intag av fett samtidigt som man utesluter nästan alla kolhydrater i synnerhet snabba sådana. Maten man äter ska dessutom vara så naturlig som möjligt. Även om jag inte äter så mycket fett i förhållande till mängden kolhydrater som LCHF förespråkar så har jag sen ett år tillbaka verkligen ökat mitt fettintag och det mår jag bra av.
Det som från början fick mig intresserad av LCHF var dels att de fokuserar på att man ska äta sig mätt på naturlig, riktig mat och dels att de utesluter vete och socker som jag tror är de största bovarna när det kommer till den stora ohälsan i framförallt västvärlden. Jag tror också att just uteslutandet av veteprodukter (vetegluten) och vitt socker är en av de största anledningarna till att så många får så stora och många gånger omedelbara hälsovinster av att börja med LCHF. Väldigt många människor mår otroligt bra jämfört med tidigare sen de började följa dieten.
Avskräckande
Det som dock avskräcker mig är hyllandet av mejeriprodukter och bacon. Enligt mig är det inte bra mat. Tidigare, för många år sedan, åt jag ganska mycket bacon och det var ett av de första livsmedlen jag uteslöt när jag började lägga om min kost och som direkt gav resultat. Jag uteslöt inte bara bacon utan allt griskött och märkte en stor skillnad i mina leder. Och så har vi mejeriprodukter som jag också intog i stora mängder till för bara ett par år sedan. Och wow vilken skillnad när jag insåg vad komjölken gjorde med min kropp och testade att utesluta det. Framförallt är komjölk slembildande och jag som alltid har haft problem ed mina luftvägar blev fri från alla besvär på bara ett par dagar. Jag kan skriva nästan hur mycket som helst om mina hälsovinster men detta inlägget ska ju handla om varför jag inspireras av LCHF och vad som är bra med den dieten.
De grundläggande råden i LCHF är att man ska äta kött, fisk, ägg, ovanjordgrönsaker och naturligt fett som smör och undvika socker och stärkelserik mat som bröd, pasta, ris och potatis. Samt att man ska äta när man är hungrig tills man är lagom mätt. Du behöver varken räkna kalorier eller väga maten, bara läsa innehållsförteckningen och välja så ren och naturlig mat som möjligt. Låter enkelt och jag gillar enkelt (och gott).
Den största hälsovinsten med att undvika socker och stärkelserik mat är att ditt blodsocker stabiliseras och det fettlagrande hormonet insulin sjunker. Din fettförbränning ökar och du blir mättare! Det i sin tur ger ringar på vattnet och olika symptom och besvär antingen försvinner helt eller minskar kraftigt. Observera docka att du till en början, om du är van vid ett högt intag av socker, bröd, pasta osv, kan få vissa omställningsbesvär första veckan. Vanligt är att man får huvudvärk, trötthet, yrsel, lättare hjärtklappning och ökad irritabilitet. Detta är helt normalt.
Inom LCHF förespråkar man framför allt
- Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.
- Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
- Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
- Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
- Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
- Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
- Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
- Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.
Naturlig glutenfri LCHF
Många kostrådgivare inom LCHF förespråkar en naturlig glutenfri LCHF vilket betyder att man undviker kemiska färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel i den mån det går. Vidare får det gärna vara ekologiskt och gräsbeteskött, vilt och vildfångad fisk då de har bättre näringsvärden. Alla piller och pulver går bort och man äter god mat. LowCarb (Lågkolhydrat) betyder att vi inte ska vara rädda för kolhydrater men att vi noga bör välja rätt sorts kolhydrater för rätt person och aldrig i så stor mängd som Livsmedelsverket rekommenderar. Och HighFat (hög fetthalt) innebär att vi äter tillräckligt med naturligt fett för att hålla oss mätta men vi dricker inte grädde och äter inte smör med sked.
Definition och mer information
LCHF definieras olika av olika personer och informationen ovan har jag fått från följande källor:
Boken Anta din viktigaste utmaning – LCHF av Annika Dahlqvist
Websidan http://www.kostradgivarna.se/vara-rekommendationer/
Websidan http://www.kostdoktorn.se/lchf (bilderna är också lånade härifrån)
Numera är det väldigt lätt att få tag i bra produkter/livsmedel då det oftfta finns ett visst utbud i de flesta livsmedelsbutiker. För att slippa leta och kanske behöva gå in i många butiker kan jag varmt rekommendera Bodystore.com. De ett bra produktsortiment och är prisvärda. Man har oftast produkterna ett par dagar efter beställningen.
Lämna ett svar