Med anledning av de senaste larmen om antioxidanter känner jag mig manad att skiva ett inlägg om antioxidanter.
Antioxidanter är inte farliga, däremot livsnödvändiga! Jag och många med mig, finner det ytterst tveksamt att antioxidanter skulle orsaka cancer som en studie tydligen visat. Tvärtom skyddar antioxidanter oss mot sjukdom. I studien har man använt sig av syntetiska antioxidanter varav ett klassat som läkemedel. Jag är personligen emot användning av syntetiska tillskott och föredrar naturliga sådana.
”De två antioxidanter som testats är N-acetylcystein (NAC) och Trolox. NAC är klassat som läkemedel och får inte finnas i kosttillskott. Varför argumentera att människor ska undvika antioxidanten NAC mot cancer, när NAC inte ens är tillåtet att sälja utan recept? Den andra antioxidanten är E-vitamin. Den form de använder heter Trolox och är en syntetisk, vattenlöslig form av E-vitamin, med den kemiska beteckningen 6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-carboxylic acid som skiljer sig från den naturliga fettlösliga formen med beteckningen d-alfatokoferol”. (Bertil Wosk, näringsterapeut, http://kurera.se/cancer-och-antioxidanter-del-2-markligt-och-ovetenskapligt/)
Jag anser att studien är skrämselpropaganda av de som vill att vi äter mediciner istället för att ta hand om oss via bland annat kosten och naturliga kosttillskott. Det är bra att kosttillskott debatteras och att man prövar dess verkning i olika studier för det finns en hel del kosttillskott på marknaden idag som både är verkningslöst och kan vara farligt att inta. Men att utifrån en studie på två syntetiska antioxidanter hävda att antioxidanter är farliga och förvärrar cancer är oansvarigt.
Livsnödvändigt
Antioxidanter är livsnödvändiga då de skyddar oss (våra celler) mot fria radikaler, giftiga ämnen som förstör biologiskt material. Fria radikaler bildas av syre som ju också är livsviktigt för oss människor. Det är de fria radikalerna som står för de nödvändiga nedbrytande processerna i kroppen. Tobaksrök, stress, alkohol och miljögifter ökar mängden radikaler. Även inflammationer och infektioner gör att det bildas mer radikaler i våra kroppar. Kroppen bildar antioxidanter som ska skydda oss men när radikalerna får övertaget uppstår sjukdom.
Lyckligtvis kan du själv påverka hur mycket antioxidanter som produceras/bildas i din kropp. Dels genom att du inte utsätter dig för gifter som tobaksrök, alkohol, miljöfarliga ämnen och stress. Dels genom att äta mat som innehåller antioxidanter. Frukt, bär och grönsaker innehåller massor att skyddande antioxidanter. Antioxidanterna har olika färger som till exempel lykopen som finns i bland annat tomater (det röda i tomaten). Genom att äta frukt och grönt med många olika färger får du i dig de antioxidanter din kropp behöver.
Kosttillskott
Jag anser att man också med fördel kan ta tillskott för att få i sig tillräckliga mängder av antioxidanter vi behöver för att hålla oss friska. Var dock noga med att de är naturliga. Kosttillskotten ska med fördel innehålla hela födoämnen inte endast ett eller ett par verksamma ämnen. Detta står på förpackningen. Själv äter jag ett helt naturligt kosttillskott som är gjort på frukt, grönsaker och bär (whole food/hela födoämnen). På så sätt kan jag vara säker på att få i mig alla näringsämnen min kropp behöver, inklusive antioxidanter.
Det är viktigt att det finns en balans i kroppen. Oxiderande ämnen används av kroppen till att oskadliggöra virus och bakterier. Men i dagens samhälle utsätts vi för långt mer skadliga ämnen (fria radikaler) via tobak, alkohol, miljögifter och stress. Så jag anser att de flesta av oss mår bra/bättre med ett ökat intag av antioxidanter.
Förutom ovan nämnda artikeln kan du även läsa:
http://kurera.se/naringsexperten-antioxidanter-snarare-motverkar-cancer/
http://kurera.se/cancer-och-anitoxidanter-del-1-slutsatserna-fran-studien-ar-i-allra-hogsta-grad-tvivelaktiga/
Då det är ett faktum att antioxidanter skyddar kroppens celler och ökar dess kotståndskraft kan de ju även skydda cancerceller. Hittade följande inlägg som tar upp detta:
Skyddar antioxidanter cancerceller?
Fråga
Antioxidanter sägs skydda kroppens celler och öka dess motståndskraft. Skyddar antioxidanter även cancerceller, och bör man i så fall undvika större mängder livsmedel som innehåller mycket antioxidanter, exempelvis bär, under pågående cancerbehandling? / Gun
Svar
Antioxidanter behövs för såväl den normala cellens funktion som för cancercellens tillväxt och tumörens spridning. De deltar i reglering av bland annat cellens tillväxt och utveckling och skyddar mot fria radikaler och det vi brukar tala om som oxidativ stress. Vid en cancersjukdom är det dock inte till någon hjälp att ta bort eller minska mängden antioxidanter, eftersom man då försämrar förutsättningarna för de normala cellernas funktion, det är ju dessa celler som skall hjälpa patienten att tillfriskna. Om man ska svälta ut en cancer måste man alltså göra det specifikt och det går inte att göra om tumören är spridd.
I studier med extra tillförda antioxidanter har man generellt inte sett att dessa har minskat risken att utveckla cancer eller påverkat cancerdödligheten. I vissa fall har man till och med sett att tillskott av A-vitamin ledde till en något ökad risk att utveckla cancer.
Den enda antioxidant som visat viss förmåga att skydda mot cancer och minskat cancerdödligheten är vissa former av selen. Studier pågår nu för att pröva selen vid behandling av svårt sjuka cancerpatienter, samtidigt som selen studeras som en cancerpreventiv behandling med syfte att minska risken att få cancer.
/ Lennart Eriksson, professor emeritus i patologi (Fråga forskaren)
Lämna ett svar