För drygt en månad sedan började jag på nytt ta ett omega 3 tillskott efter ett uppehåll på närmare ett år. Mina erfarenheter hitintills har varit minskad smärta vid ansträngning och efter träning samt vid min senaste menstruation. Jag har också upplevt att jag kunnat koncentrera mig bättre trots störande ljud och även i längre stunder än tidigare. Inflammationen i min högra överarm har också försvunnit viket jag är oerhört tacksam för. Jag kan nu använda armen obehindrat efter flera månaders smärta vid minsta ansträngning i vissa rörelser.
Vad är Omega 3?
Omega 3 är ett antal nyttiga fleromättade fettsyror. De är så kallade essentiella fettsyror, vilket betyder att våra kroppar inte själva kan skapa dem utan vi måste få i oss dem via kosten. Det finns 8 olika sorters omega 3 fettsyror som alla har olika hälsofördelar.
De mest kända är:
ALA – Alfalinolensyra som är moderfettsyran i omega-3-familjen och är essentiell. Från ALA kan en liten mängd EPA och DHA byggas. Alfalinolensyra finns i linfröolja, hampafrön, rapsolja, bladgrönsaker och valnötter.
DHA – Dokosahexaensyra som är bra för hjärnan och ögonen och brist hos foster kan därför leda till hjärnskador och skador på synen. Hälften av fettet i hjärnans cellmembran är DHA med en koncentration i hjärnbarken, synapserna och mitokondrierna vilka alla är mycket viktiga platser i hjärnan. Därför är tillgången på DHA kritisk för att hjärnan ska fungera optimalt. DHA finns också i ljusreceptorerna i ögonens näthinna. Fet fisk innehåller färdigbyggd DHA. DHA finns också i vissa alger.
EPA – Eikosapentaensyra som liksom DHA är viktig för hjärnan och kroppens övriga celler. Andrew Stoll som forskar om manodepressiva personer och omega-3 skriver att EPA verkar vara den fettsyra som reglerar humöret och kan lindra depressioner. Kroppen behöver också EPA för att kunna tillverka de goda eikosanoiderna som gör att blodet inte klumpar sig. EPA har också inflammationshämmande egenskaper. Fet fisk innehåller färdigbyggd EPA. Vissa alger innehåller också EPA.
De andra fem är:
SDA – Stearidonsyra
ETA(3) – Eikosatiraensyra
ETA – eikosapentraensyra
HPA – Heneikosapentaensyra
DPA – Dokosapentaensyra
Bäst är att äta mat eller ta tillskott som innehåller alla 8 fettsyrorna då de samarbetar och kompletterar varandra. Men det är bara ALA som är essentiell då kroppen kan skapa de andra fettsyrorna utifrån den om du får i dig tillräckliga mängder. Andra faktorer som ålder, kön och kroppsammansättning kan påverka omvandlingsförmågan.
Omega 3 är bra för de som har:
- Reumatism och andra inflammationer
- Eksem + Psoriasis
- Höga blodfetter
- Koaguleringsproblem
- Huvudvärk, Migrän
- Diabetes
- Hjärt- och kärlproblem överhuvudtaget
Omega 3 gör att blodet blir mer lättflytande, detta leder till bättre blodcirkulation och syresättning av muskler och organ.
Blodkärlen vidgar sig, detta medför mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Röda blodkropparnas syrebärande kapacitet ökar, detta leder till bättre kondition. Bra för idrottsmän, man orkar mer helt enkelt. Såklart även bra för gemene man.
Insulinkänsligheten ökar i cellerna, detta medför att man kan hjälpa till att undvika diabetes. Det hjälper också att minska fettinlagringen i kroppen.
Fiskallergiker kan till 99 % inta Omega 3, då det oftast är fiskproteinet kroppen reagerar mot.
Det finns mycket forskning på Omega 3 fettsyror och många har skrivit om dess hälsofördelar. Min kunskap har jag fått ett otal böcker, artiklar, blogginlägg, egen erfarenhet och genom samtal med andra kostintresserade. Jag kan varmt rekommendera boken Omega Kost: Bra mat och god hälsa med medelhavskost. Vill du inte läsa en hel bok kan du här läsa vad kostdoktorn skriver om omega 3.
Vilket tillskott är bäst?
Det finns en hel del omega 3 tillskott på marknaden, en del bra och andra mindre bra. Jag tar och rekommenderar varmt tillskottet Omega 3 Salmon Oil Plus som jag kom i kontakt med år 2010 och som (tillsammans med andra kosttillskott) radikalt förbättrade mitt liv. Det är ett komplett omega 3 tillskott och det renaste och mest effektiva jag har hittat. Läs om kosttillskottet här. En av anledningarna till att jag slutade ta omega 3 för ett år sedan var att jag då började ta näringstillskottet Juice Plus. Jag ville se vilka positiva effekter JP hade på min kropp utan att behöva undra om andra tillskott påverkade resultatet. Jag tror nu efter en månad med båda tillskotten att de är en bra kombination. De kompletterar varandra. De näringsterapeuter, kostrådgivare och friskvårdskonsulter i mitt nätverk rekommenderar också att man tar ett omega 3 tillskott som komplement till Juice Plus.
I inlägget om kostråd vid fibromyalgi kan du läsa mer om omega 3s positiva effekter på smärta. Läs mer här.
Lämna ett svar