Zucchini är en fantastisk grönsak (frukt) som finns i olika färger och former. Vanligast är den långa gröna som finns att hitta i de flesta mataffärer och även i en hel del trädgårdsland då den blivit populär att odla. Zucchinin är både väldigt god och bra för hälsan och när den är i säsong är den dessutom väldigt billig. Zucchini kallas också för squash, courgette eller minipumpa (kärt barn har många namn) och är egentligen en frukt eftersom den kommer från en blomma och har fröer.
Flera hälsofördelar
Zucchinin har flera hälsofördelar och klassas som en hälsosam råvara. Den innehåller mycket näring samtidigt som den har väldigt få kalorier. Genom att äta zucchini får du i dig mineralerna kalium, kalcium, selen, zink och magnesium, vitaminerna A, C och den viktiga B9 (folat) samt karotenoider. Zucchini är också rik på fibrer, både lösliga och olösliga.
De näringsämnen som zucchini är mest rik på är förutom fibrer vitamin C, folat (B9) och kalium. Eftersom zucchinin har få kalorier (ca 95% vätska) och innehåller mycket fibrer gör att den är ett perfekt val för dig som vill gå ner i vikt och behålla en hälsosam vikt. Vitamin C är bra för ett optimalt immunsystem då det har antiinflammatoriska egenskaper och motverkar fria radikaler i kroppen. Folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar vilket innebär att det är viktigt för hela kroppen och särskilt för hjärta och hjärna. Kalium fyller flera viktiga funktioner i kroppen, exempelvis är det viktigt för vårt nervsystem och för muskelarbete då det hjälper till med kommunikationen mellan nerver och muskler. Det hjälper också till att reglera vätskebalansen och blodtrycket.
Perfekt i maträtter
Zucchinin passar perfekt i olika maträtter. Ett livsmedel som blivit populär de senaste åren är zucchinipasta som är riktigt gott till både köttfärs och tomatsås. Att ersätta pasta, spagetti och nudlar med zucchini så kallad zoodles är perfekt för dig som äter enligt LCHF eller Paleo men också för dig som vill minska intaget av spannmål, gluten och snabba kolhydrater eller helt enkelt bara vill få in mer grönt i din matlagning. Zoodles gör du enkelt med en mandolin eller en spiralizer. Men det går lika bra hyvla, riva eller skära i tunna bitar.
Det är också gott att göra lasagne och köttfärsgratäng med zucchini och fylla den med köttfärs eller ris och tomat. Zucchinin är given i ratatouille, som är en god fransk röra. Det finns oändliga alternativ på rätter, råa som tillagade, exempelvis pajer, omeletter, sallader, grytor och soppor. Även god att ugnsbaka helt naturell. Eller så skär du den i skivor och steker i smör eller kokosolja tills den blir lite knaprig. Tillsätt salt och ev peppar eller chili. Gott tillbehör, eller som snacks! Zucchini är också gott att ha i smoothies och gröna drinkar.
För tips och recept på maträtter med zucchini:
Grön smoothie med zucchini, kiwi och apelsin
Fyllda zucchini
Lämna ett svar