Dagens tips för en hälsosam och hållbar livsstil är surkål. Så gott och så nyttigt! Surkål är en riktig hälsobomb!
Surkål är mycket näringsrik och förbättrar din matsmältning.
Surkål är både gott och hälsosamt. Syrad kål innehåller många näringsämnen som är viktiga för optimal hälsa. Bland annat innehåller den fiber, vitamin C, vitamin K, vitamin B6, folsyra, järn, koppar, mangan och kalium. Surkål är särskilt näringsrik eftersom den genomgår en fermenteringsprocess och blir på så sätt probiotika. Probiotika i surkål är nyttiga bakterier som fungerar som den första försvarslinjen mot gifter och skadliga bakterier. De förbättrar också matsmältningen och vår allmänna hälsa. Läs mer om surkål, dess hälsofördelar och få ett enkelt recept på egengjord surkål här.
Tips till dig som inte gillar smaken: börja med en liten mängd (1 tsk) som du äter tillsammans med och utblandad i till exempel en smakrik gryta. Öka mängden efter hand och testa efter ett tag att ära utan att blanda ut. Din kropp kommer att älska det och snart även dina smaklökar. Förr var jag tvungen att blanda ut det så att jag slapp smaken men nu äter jag surkålen dom den är med god aptit.
Köp en opastöriserad surkål av god kvalitet eller gör din egen. Pastöriserad surkål innehåller inga aktiva bakterier och är därmed inte lika hälsosam. På bilden ser du min favorit; Surkål från Tistelvind. Den består av syrad vitkål kryddad med enbär och kummin.Du hittar den i kylen hos välsorterade livsmedelsbutiker. Fråga annars efter den.
Så eftersom surkål är en riktig hälsobomb rekommenderar jag dig verkligen att försöka få in den i din kost. Din mage kommer att tacka dig.
Två frågor:
1. Hur vet man om köpt surkål är pastöriserad, eller inte?
2. I de flesta recept med surkål skall man ju värma surkålen. Då lär ju inte de nyttiga bakterierna överleva. Till vilken temperatur kan man värma den?
Hej Göran,
1. Den opastöriserade surkålen hittar du i kyldisken. Det behöver förvaras kallt.
2. De goda bakterierna dör av värme. Jag tror det är kring 40 grader. Det bästa tycker jag är att ha surkålen som ett tillbehör som inte värms med resten av din måltid. En lösning kan vara att tillsätta surkålen mot slutet och hoppas att några goda bakterier överlever.
/Nina
Just sett allt gott du skriver om opastöriserad surkål , bestämde mig genast , så just köpt min första burk !
Smakade hur bra som helst , spännande se vad den kan göra för min mage.
Tack för tipset !
Hej Kataria,
Tack för din kommentar. Kul att kunna inspirera dig och att opastöriserad surkål föll dig i smaken. Det är ju så gott. Ja, det blir spännande att se om den gör gott för din mage. Det gör den för min! Skriv gärna och berätta. Ha en fin dag!
Hej! Kan man ha i opastöriserad surkål i smoothie och blanda den med alla ingredienser i en matberedare eller förstör man den naturliga probiotikan då?
Hej Malin,
Det vet jag faktiskt inte. Men det låter inte så gott.
Jag brukar ta en matsked på talriken tillsammans med lunchen och eller middagen.
/Nina
jag har testat surkål för första gången.och ett knäckebröd inget socker.inget vetemjöl.3st knäckebröd med stora mängder surkål.mycket gott lite kalorier.jag köpte 14kg surkål.det är ju gott som smörgåspålägg.
Hej Jonas, Kul att du provat och gillar surkål :).