Linsgryta är en av mina favoritmaträtter. Den är enkel att göra, god, nyttig och relativt billig (beror ju på vad man har i). Det går också att variera i oändlighet. Jag brukar experimentera med olika ingredienser och nedan är en variant som blir riktigt god och krämig.
Som vanligt har jag inga exakta måttsatser men på ett ungefär:
- 3 dl röda linser*
- 400 g krossade tomater*
- 400 g kokosmjölk
- 2 dl kycklingbuljong (hemmagjord)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 små morötter*
- 60 g spenat
- 7 gröna sparris
- torkad och mald ingefära, cayenne peppar, kanel, gurkmeja, spiskummin, koriander
- 1 kapsel kardemummakärnor
- 2-3 msk olivolja
Tillagning
- Skala och hacka lök och vitlök, och dela morötterna i mindre bitar/slantar. Hetta upp oljan och fräs löken och morötterna i en stor gryta utan att det tar färg.
- Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med en minut under omrörning.
- Häll i tomatkross, kokosmjölk och buljongen. Rör om och koka upp.
- Skölj och tillsätt linserna och låt det sjuda cirka 5-10 minuter under lock tills linserna är kokta men inte mosiga. Lite tuggmotstånd ska de ha.
- Stäng av plattan och lägg i spenaten och sparrisen och låt grytan stå på eftervärme en stund.
- Grytan sväller efter hand, så den kan behövas spädas med vatten, beroende på hur tjock du vill ha den. Tänk på att smaka av så att kryddningen blir rätt om du späder med vatten.
Jag åt den som den var men det blir också gott att klicka i lite turkisk eller grekisk yoghurt. Smaklig måltid.
Lämna ett svar