Dagens tips för en hälsosam och hållbar livsstil – gulbeta
Härlig färg och härlig smak! Och liksom rödbetan är den full av näring. I smaken påminner gulbetan om rödbetan men den är mildare och något sötare.
Gulbeta är nära släkt med rödbeta, en underart till arten Beta vulgaris. Den ser ut som rödbeta, men är brunorange på utsidan och guldgul på insidan. Många anser att gulbetan godare. Jag tycker båda är goda nen på olika sätt. Den gula betan kan användas på samma sätt som den röda. Det är kul att den behåller sin gula färg som tillagad.
Gulbetan, liksom alla betor, innehåller mycket antioxidanter. Dock innehåller rödbetan mest. Men eftersom gulbetan är mildare och enligt många godare äter man kanske mer av den så då får man ändå i sig en hel del antioxidanter. Betor innehåller mycket fibrer och C-vitamin samt nitrat. Fibrer är är bra för tarmfloran och immunförsvaret gynnas av vitamin C och de andra antioxidanterna. I munhålan omvandlas ämnet nitrat till nitrit, vilket leder till att det bildas kväveoxid i magsäcken. Detta kan i sin tur sänka blodtrycket och vidga blodkärlen vilket ökar syresättningen i muskler och hjärnan. Betan är också rik på alkaloider och folsyra som sänker kroppens homocysteinnivå, den reglerar bland annat hur lätt blodet koagulerar. Folsyra, som involveras i normal celldelning och är viktig för alla människor, kan även minska risken för missfall hos gravida.
Så kan de tillagas
Du kan koka, steka eller baka den i ugnen. Den är också god rå. Gulbetan kan ätas som tillbehör, eller som ensamrätt med lite smör och grovt salt till. Den kan gratineras hel eller i klyftor, eller mixas till puré. Passar även bra att rivas som råkost. Undvik att hårdkoka betorna, eftersom de då kan förlora viktiga antioxidanter. För ett snabbare intag passar betor perfekt i en juice, men då går fibrerna i betorna förlorade. Gör du däremot en smoothie behåller du fibrerna :). Det går även att tillaga betornas blast. Om blasten inte är för grov kan den användas som salladsblad, alternativt kan den ångkokas till att likna spenat och mangold.
Idag bakade jag mina i ugnen på låg värme (eftersom jag även tillagar kälknöl på ca 75° i ugnen). Sen åt jag ett par tillsammans med sallad och en god vinägrett. Det blev supergott. Rekommenderar dig verkligen att testa om du ännu inte ätit denna fantastiska beta.
Anneli Silvesparr säger
Hej!
Hur lång tid tar det för gulbetan att gro?
Din LivsstilsResurs säger
Hej Annelli,
Då jag själv inte odlat gulbeta så vet jag tyvärr inte hur lång tid den tar att gro. Rekommenderar dig att ta kontakt med en odlingsexpert. Jag har tidigare (när jag hade egen trädgård) ofta hittat bra information på https://farbrorgron.se. Lycka till! vänliga hälsningar Nina