Färska fikon blir dagens tips för en hälsosam och hållbar livsstil.
Fikonet är fullpackat av nyttiga fibrer, och är även en utomordentlig källa till kalcium. Dessutom är det ju så gott! Passa på att frossa i färska fikon nu när de är i fin form i affärer och på torg. Du behöver inte ha dåligt samvete för att du äter många. eftersom de är riktigt bra för vår kropp. Förutom fibrer och kalcium som jag redan nämnt innehåller de även andra viktiga mineraler så som fosfor, kalium och järn. Fikon innehåller dessutom vitamin A, B1 och B2. De bidrar också till en ökad mättnadskänsla och fibrerna i fikonet förebygger förstoppning och bidrar till god tarmfunktion.
Fikonet har mjukt vitrosa-rött fruktkött med en mängd små kärnor som man äter. Det finns fikon som har mörkblått-lila skal som de jag nyligen mumsat i mig och som du ser på bilderna, och det finns de som har ljusgrönt skal. De med ljusgrönt skal provade jag för första gången för ett par veckor sedan och jag tycker nog att de är ännu godare än de med blålila skal. Smaken är ganska söt, nästan lite sötsyrlig, och inte alls så söt som hos de torkade fikonen. De Turkiska fikonen är sötare än de Brasilianska.
Dela fikonen och ät innanmätet naturellt som dessert eller mellanmål eller tillsammans med getost. Det är också gott i sallad och tillsammans med kallt, skivat kött och med mycket annat. Experimentera och prova dig fram till just din favoritkombination. Skalet går också att äta men kan kännas för tjockt.
Fikon säljs alltid mogna. Omogna fikon innehåller en skarp saft, som vid mognad omvandlas till socker. De är mycket ömtåliga och bör hanteras så litet som möjligt och förvaras svalt.
Lämna ett svar