En god och hälsosam helgmiddag baserad på ekologisk hel kyckling tillagad i lergryta. Kycklingen blir himmelskt god. Dessutom blir det en hel del god buljong att dricka som den är eller använda till att förhöja smaken på såser, soppor och grytor,
Kanske har du en gammal lergryta i något skåp? Ta då fram den och börja använda den. Om inte så köp en begagnad på någon loppis eller second hand eller köp en helt ny. Den är ovärderlig. Så enkelt att tillaga god och näringsrik mat genom långkok.
Tänk på att lergrytan ska ligga i blöt i ca 30 minuter och sättas in i kall ugn. Annars finns det risk att grytan spricker.
Denna gången använde jag följande ingredienser:
Har tyvärr inga exakta mått då jag bruka höfta och glömmer bort att skriva ner.
- Hel ekologisk kyckling från Reko
- 1 gul lök
- Vitlökspulver (jag föredrar vitlöksklyftor men hade inga hemma.
- Äppelcidervinäger från Kung markatta
- 1 stor morot
- Koriander
- Lagerblad
- Curryblad
- Hel kryddpeppar
- Hel svartpeppar
- Havssalt
- Vatten
Jag brukar lägga i alla ingredienser i grytan. Först vatten sedan löken delad i klyftor, moroten delad i bitar, kryddor, äppelcidervinäger och till slut kycklingen. Brukar även salta och peppra kycklingen samt ringla över lite olivolja. Men det går bra vilket som. Jag sätter in den i kall ugn och sedan ugnen på 225 grader. När ugnen blivit varm sänker jag lite och efter ca 60 minuter tar jag ut och vänder kycklingen. Låter den sedan stå inne ytterligare 60-90 minuter beroende på hur stor kycklingen är.
Lämna ett svar