Champinjoner
Champinjoner är en vanlig och omtyckt svamp. Den odlas över hela världen men finns även vild i skog och mark. Och plockas under hösten, mellan augusti-oktober ett par veckor efter ett kraftigt regn.
All svamp är fettsnål, innehåller mycket kostfiber och är rik på viktiga mineraler och näringsämnen. Champinjonen är rik på B-vitamin, jod, kalium och järn. Den innehåller också D-vitamin om de exponerats för solljus. Det gäller alltså att svampen antingen är odlad utomhus eller plockats ute i skog och mark.
Trots att champinjoner är näringsrika bör du inte äta alltför mycket och ofta. De innehåller nämligen ett ämne som kallas fenylhydraziner som kan vara cancerogena om man får i sig för mycket. Hur mycket fenylhydraziner som finns i en champinjon varierar från svamp till svamp. Mängden påverkas även av hur champinjonen har lagrats och om den är rå, tillagad eller konserverad. Tillagad svamp innehåller i regel mindre än rå.
Jag föredrar smörstekt champinjon och då brukar jag först skära svampen i tunna skivor och sedan snabbt fräsa dem tillsammans med hackad vitlök i smör. Det blir supergott!
Lämna ett svar