Dagens tips för en hälsosam och hållbar livsstil – blomkål och blomkålsris.
Blomkål är en grönsak av arten kål och tillhör de sk korsblommiga växterna. Blomkålen har en rad hälsofördelar. Förutom att vara kalorisnål och mättande tack vare sitt höga innehåll av kostfibrer innehåller den ämnet allicin, som kan dämpa inflammationer och hämma kroppens processer för åldrande. Den innehåller också omega 3-fettsyror och vitamin-K. Blomkål är även rik på antioxidanter Dessutom är den rik på folat (folsyra) som är viktigt för normal celldelning och bildandet av röda blodkroppar. Du får även i dig de andra b-vitaminerna liksom mineralerna kalcium och selen. Och mycket mer. En väldigt nyttig grönsak med andra ord.
Blomkål äts vanligtvis kokt, men kan även ätas stekt, ugnsrostad, rå eller inlagd
Blomkål är så gott både rå och tillagad. Användningsområdena är oändliga och idag har jag testat blomkålsris för första gången. Det blev riktigt gott. Blomkålsris är riven blomkål som snabbt förvällts och används i stället för vanligt ris. Så gott och så enkelt.
Har du blomkål som riskerar att bli dålig så rekommenderar jag att du river den med ett rivjärn eller matberedare och fryser in. Använd sedan som blomkålsris eller blanda i en sallad.
Vild och odlad blomkål
Vilda former av blomkål växer i medelhavsländerna, i södra Storbritannien och i södra Irland. De odlade formerna härstammar från Mindre Asien. Odling av blomkål blev populärt i Europa under 1500-talet. Blomkål odlas nu allmänt i hela världen.
Olika färger
Vit blomkål är vanligast, men det finns även grön och violett samt rosa. Blomkålen är inte naturligt vit, utan den täcks under odling med ihopknutna blad som skyddar mot solljuset. Om detta inte görs blir ”vit” blomkål istället gul.
Som sagt är användningsområdena oändliga. Bara fantasin som sätter gränserna. Här nedan får du lite tillagnings- och serveringsförslag.
Lämna ett svar