Körsbär är både gott och hälsosamt. Bättre än godis!
Näringsinformation
Körsbär har en av de högsta nivåerna av antioxidanter. Antioxidanter förebygger och reparerar de skador som orsakas av fria radikaler. De mörkröda körsbären innehåller bland annat färgpigment som kallas antocyaniner som både ger körsbären dess färg och fungerar som antioxidanter i kroppen. Till exempel motverkar antocyaninerna inflammation och skador orsakade av överansträngning i muskelvävnaden som annars leder till träningsvärk. En annan typ av antioxidanter är flavonider som bekämpar fria syreradikaler och motverkar därför för tidigt åldrande. De kan även motverka huvudvärk, både vanlig och migrän.
Då det finns riktigt med kostfiber i körsbär håller du dig mätt länge och du kan äta lite fler eftersom kalorierna är få. Dessutom är körsbär rika på B-vitaminer som B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B6. Dessa vitaminer är nödvändiga för att hålla igång ämnesomsättningen och göra om maten du äter till energi åt kroppen. Bra för vikten alltså.
Körsbär innehåller mycket av mineralen kalium. kalium sänker blodtrycket genom att forsla ut överflödigt natrium (alltså salt) ur kroppen. Genom att äta körsbär håller man därför natrium-kalium-balansen på en sund nivå och minskar således risken för högt blodtryck. Vidare innehåller Körsbär höga nivåer av hormonet melatonin, vilket behövs för att vi ska kunna somna och sova gott! Dessutom sjunker nivåerna av kväveoxid i blodet – ett ämne som ökar risken för artros och ledbesvär.
Några av hälsofördelarna med körsbär är således:
- Du får mindre träningsvärk
- Ditt blodtryck hålls på en sund nivå
- Dina ledbesvär lindras
- Du sover bättre
- Du går ner i vikt – och förblir smal
- Du minskar risken för hjärtsjukdomar
- Din mingrän lindras
- Du åldras långsammare
Det har gjorts en del studier på körsbärsjuice med gott resultat.
- långdistanslöpare vars träningsvärk minskade
- Sömnstudie som visade att de som fick dricka körsbärsjuice både sov längre och förbättrade sin sömnkvalité. (Northumbria University i England)
- En grupp kvinnor med artros som drack körsbärsjuice upplevde mindre smärta än tidigare. och när forskarna mätte deras värden hade de betydligt lägre grad av inflammation i blodet än de som inte drack körsbärsjuice. (Oregon Health & Science University.)
- Ett flertal studier relaterade till hjärtsjukdomar, bla att körsbär skyddar hjärtat tack vare dess antiinflammatoriska verkan och dess höga innehållet av antioxidanterna antocyaniner. Man har sett att risken för stroke minskar och att nivåerna av skadliga fetter i blodet minskar.
Källor: Mercola.com, ScienceDaily, Kurera.se
Lämna ett svar