Det går alldeles utmärkt att lägga in rödbetor utan att använda socker. Det smakar inte exakt som dem med massa socker men helt ok. Nästa gång tänkte jag testa att ha i pepparrot också. Tror att det blir mer smak då.
Lagen gjorde jag på ättika, pressad apelsin, apelsinskal, svartpepparkorn, kryddpepparkorn, nejlikor och fänkålsfrön.
Har du ett recept på god inlagd rödbeta utan socker får du jätte gärna dela med dig i kommentarsfältet.
Ninnie Britasdotter säger
Vilken mängd av varje ingrediens?
Din LivsstilsResurs säger
Hej Ninnie,
Kul att du är intresserad av minska ner användandet av socker i maten. Tyvärr har jag inte skrivit ner exakta mått på just den inläggningen och det är ju över 4 år sedan jag gjorde den så jag minns inte. Senast jag gjorde inlagda rödbetor tror jag att jag använde 500 gram jämnstora rödbetor som jag kokte till halvmjuka i lättsaltat vatten. Till lagen använde jag (tror jag) 1 dl ättikssprit, 2 dl vatten, 7 hela nejlikor, 5 hela vitpepparkorn och 1 liten bit pepparrot. Låt rödbetorna koka i lagen en stund. Man kan ju alltid modifiera lagen något efter den svalnat (smaka på den och tillsätt mer av någon ingrediens). Saknar du sötman så prova tillsätta lite honung eller äkta lönnsirap. Prova och skriv gärna tillbaka. Nyfiken på hur du tycker de smakar.
Ann säger
Jag kokar upp lagen utan rödbetor och med skakade mandelnötter (för att söta) jag har även använt riven eller finhackad mandel men då ökar sötman och lagen kan bli lite grumlig av nötterna (mjölkig) sedan smakar jag på lagen och justerar innan jag tillsätter rödbetorna och kokar upp. Annars kan man smaka av med sukrin om man inte vill använda honung eller lönnsirap.
Ann säger
Ska vara skalade och inte skakade
Din LivsstilsResurs säger
Tack för din kommentar och ditt tips. Ska absolut testa!