Recept på supergoda havreplättar.
Tidigare åt jag ofta havregrynsgröt till frukost. Nu gör jag istället plättar av havregrynsgröten, vilket blir super gott. Receptet nedan är från ”Sannas Matbok – för den självläkande människan”. En jättebra kokbok och stor inspirationskälla.
Det här behöver du till ca 12-15 plättar
- 1 dl ekologiska havregryn
- 2 1/2 dl vatten
- 2 stora ekologiska ägg
- 1/2 dl nymalda linfrön
- 1 dl sojamjöl
- 1 dl vatten
- 1-2 tsk mald kardemumma
- 1/2 dl hackad mandel
- 1-2 tsk bakpulver
- 1-2 bananer, skurna i små bitar
- Smör till stekning
Gör så här
Blanda havregryn och vatten och koka ett par minuter till gröt (grynen ska helst vara blötlagda över natten eller ta gröt från kylskåpet). Jag brukar lägga i lite hackade russin och torkad aprikos också i gröten (gjorde ett litet experiment en gång som blev väldigt lyckat och därefter har jag alltid i någon torkad frukt/bär). Vispa äggen och rör ner i gröten, som inte ska vara kokhet. Blanda i övriga ingredienser och sist banan. Smeten blir lite seg av linfröna som sväller. Lägg smör i en gjutjärnsstekpanna, klicka ut smeten i pannan och grädda på medelhög värme. Det tar lite längre tid än vanligt på varje sida eftersom de ska vara lite tjockare än vanliga plättar. De blir garanterat fluffiga och lättätna!
I receptet från Sannas Matbok står att man kan servera med vispgrädde och bär. Jag har också provat sojagrädde till, vilket blir jätte gott. Man kan även äta dem kalla, som de är eller tillsammans med sallad (perfekt att ta med i matsäck).
Serveringsförslag
Lyxig frukost bestående av nygräddade havreplättar, keso och blåbär. Serverat med kaffe blir det som en efterrätt.
Alternativ till hamburgare: Kyckling, lök och majonnäs och havreplättar som ”bröd”. Supergott!
Receptet ovan är, som sagt, från Sannas Matbok som innehåller många recept på supergoda maträtter.
Lämna ett svar