Antioxidanter
Vad är Antioxidanter?
Antioxidanter är samlingsnamn på ämnen som har förmågan att fånga upp och oskadliggöra de fria syreradikaler som bildas i kroppen. Antioxidanter får vi från det vi äter och kännetecknas ofta av att de ger stark färg till födoämnena. Färgen talar om vilken slags antioxidant den innehåller. De starkaste antioxidanterna hittar man i bär, frukt och grönsaker.
Olika färger – olika antioxidanter
Mörkt röd/Blå: Antocyanin: Blåbär, svarta vinbär, hallon och smultron. Röd: Lykopen. Tomater, nypon, granatäpple. Gult och orange: Betakaroten, karotenoider, vitamin C. Havtorn, morötter, jordgubbar och gul paprika. Grönt: Klorofyll, Sulforafan. Nässla, broccoli, broccoligroddar, brysselkål. Vitt: Quercetin, Sulfider och flavonoider. Lök, vitlök, vitkål och äpplen.Livsnödvändigt
Antioxidanter är livsnödvändiga då de skyddar oss (våra celler) mot fria radikaler, giftiga ämnen som förstör biologiskt material. Fria radikaler bildas av syre som ju också är livsviktigt för oss människor. Det är de fria radikalerna som står för de nödvändiga nedbrytande processerna i kroppen. Tobaksrök, stress, alkohol och miljögifter ökar mängden radikaler. Även inflammationer och infektioner gör att det bildas mer radikaler i våra kroppar. Kroppen bildar antioxidanter som ska skydda oss men när radikalerna får övertaget uppstår sjukdom.
Lyckligtvis kan du själv påverka hur mycket antioxidanter som produceras/bildas i din kropp. Dels genom att du inte utsätter dig för gifter som tobaksrök, alkohol, miljöfarliga ämnen och stress. Dels genom att äta mat som innehåller antioxidanter. Frukt, bär och grönsaker innehåller massor att skyddande antioxidanter. Antioxidanterna har olika färger som till exempel lykopen som finns i bland annat tomater (det röda i tomaten). Genom att äta frukt och grönt med många olika färger får du i dig de antioxidanter din kropp behöver.
Det är viktigt att det finns en balans i kroppen. Oxiderande ämnen används av kroppen till att oskadliggöra virus och bakterier. Men i dagens samhälle utsätts vi för långt mer skadliga ämnen (fria radikaler) via tobak, alkohol, miljögifter och stress. Så jag anser att de flesta av oss mår bra/bättre med ett ökat intag av antioxidanter.
Var finns antioxidanter?
Antioxidanter finns framför allt i frukt, grönsaker och bär som vi att vi mår bra av och vi rekommenderas att äta minst ett halvt kilo om dagen, gärna upp mot ett kilo! Allt fler forskare påpekar också att vi ska äta många olika sorters frukter och grönsaker och inte minst att de ska ha många olika färger. Anledningen till detta är att färgvariation också ger variation när det gäller antioxidanter. Frukt, grönsaker och bär innehåller inte bara antioxidanterna utan också ämnen som stärker ditt eget antioxidativa system. Det är frukt och grönsaker av alla slag – forskarna vet för närvarande inte om vilka sorters frukt, bär eller grönsaker som stärker systemet bäst så det är all idé att äta många olika sorter.
Kosttillskott
Jag anser därför att man med fördel kan ta tillskott för att få i sig de mängder av antioxidanter vi behöver för att hålla oss friska. Var dock noga med att kosttillskotten är naturliga. Kosttillskotten ska med fördel innehålla hela födoämnen, inte endast ett eller ett par verksamma ämnen. Detta står på förpackningen. Själv äter jag ett helt naturligt kosttillskott som är gjort på frukt, grönsaker och bär (whole food/hela födoämnen). På så sätt kan jag vara säker på att få i mig alla näringsämnen min kropp behöver, inklusive antioxidanter. Klicka här om du vill veta mer om kosttillskotten som jag tar. Vill du beställa kontaktar du mig eller klickar här.