Stress är en del av livet och att lära sig att hantera den är en viktig del i en hälsosam och hållbar livsstil. För att hantera din stress kan du antingen förändra situationen som stressar dig eller du kan acceptera den som den är och istället förändra ditt synsätt på situationen. Genom att förändra synsättet på situationen gör du upplevelsen neutral eller till och med positiv. Att bara ”försöka glömma det hela” eller hålla inne med känslor” hjälper sällan. Att dessutom ha en problemlösningsförmåga som ger dig olika lösningar på olika problem är viktigt eftersom en lösning sällan fungerar vid alla tillfällen. I bloggen får du tips både på hur du kan minska din stress och minska dess negativa påverkan på din kropp. Kontakta mig om du behöver ytterligare hjälp och vägledning med din stress och stresshantering.
Vad är stress?
Stress betyder påfrestning. Den kan vara positiv eller negativ. En positiv stressreaktion kan vara en utmaningskänsla medan en negativ kan vara en känsla av olust eller hjälplöshet. Utan stress skulle vi inte överleva situationer där vi snabbt behöver agera på något som hotar oss eller som kan vara farligt. Utan stress skulle vi heller inte prestera och utvecklas.
Vad händer i kroppen vid en stressreaktion?
När vi utsätts för hot eller fara aktiveras det autonoma nervsystemet, dvs. de nerver som styr funktioner i kroppens olika organ som vi inte kan styra med viljan, som till exempel mage, hjärta, lever. Kroppen går automatiskt i handlingsberedskap för att möta hotet. Pulsen och andningsfrekvensen ökar, musklerna spänns, immunförsvaret aktiveras och halten av blodfetter och socker i blodet ökar. Den här reaktionen är livsviktig för att vi ska klara oss i svåra kortvariga situationer. Kroppen förbereds alltså för kamp eller flykt utan att vi behöver styra med tanke och vilja. När faran är över, slappnar vi av och kroppen återhämtar sig.
Långvarig stress
Om stressen blir långvarig och vi inte får återhämtning, kan det leda till sömnstörningar, värk i muskler, irritation, sämre immunförsvar, nedstämdhet och olika psykosomatiska besvär. Stress tillsammans med fel kost och för lite motion kan också leda till övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar etc. Vidare blir vår prestationsförmåga, minnet och koncentrationen sämre, och till slut kan det leda till utmattningsdepression.
Stress påverkar oss olika
Stress påverkar oss människor olika samt i olika situationer. Vi är olika känsliga för stress beroende på bl. a ärftliga faktorer, tidigare erfarenheter, personlighet. Hur vi sedan hanterar stressen beror på vår inställning till livet och vår förmåga att återhämta oss. Citatet ”Ge mig mod att ändra det jag kan, ro att acceptera det jag inte kan förändra och visdom nog att förstå skillnaden” Fransiscus Assissi (1182-1226) är passande och ett bra motto att leva efter.