Denna veckans tema är Kost och näring. Det betyder att fokus denna vecka ligger på sådant som har med kosten att göra och hur vi kan öka vårt välbefinnande genom att tillföra kroppen rätt sorts näring. Många är redan nu medvetna om att kosten har betydelse för hälsan men inte hur stor betydelse den har. För många människor är det fortfarande svårt att ta till sig att kosten i väldigt stor utsträckning påverkar vårt välbefinnande såväl kroppsligt som mentalt. Jag skulle vilja påstå att det är den i särklass viktigaste faktorn när det gäller hälsa och välmående. Snäppet under kommer vila och återhämtning, fysisk aktivitet och mental träning.
En nyttig kosthållning är grunden till att må bra. Genom att tillfredsställa de närings- och energibehov kroppen har kan vi själva främja vår hälsa och prestationsförmåga. Maten vi äter är det bränsle som vår kropp får sin energi ifrån. Om bränslet tar slut eller om det är fel sorts bränsle, fungerar inte vår kropp effektivt. Som tumregel kan sägas att basen i vår kost bör bestå av näringsriktiga födoämnen som snabbt ger energi till kroppen: kolhydrater i form av färsk frukt, grönsaker, hela korn, bönor och andra baljväxter. Lika viktigt är bra sammansatt protein som ägg och sojabönor och rätt sorts fett från t ex fet fisk, nöter och avokado. Det är bra om man undviker eller minskar intaget av födoämnen som utarmar kroppen på energi. Till dem hör enligt mig vete, mejeriprodukter baserade på komjölk, halvfabrikat, friterade produkter, mat som innehåller konstgjorda tillsatser, socker, koffein och alkohol. Hur stort vårt behov är av de olika näringsämnena beror på vad man menar och vem man frågar. Ofta är rekommendationer för behovet minsta mängd för att inte utveckla en bristsjukdom medan det optimala behovet för hälsa och välmående är ett annat. Ur energisynpunkt är behovet beroende på hur mycket man rör sig, vad man utsätter kroppen för och hur mycket man äter av de energigivande näringsämnena.
Vi lider sällan brist på mat i västvärlden. Ändå är vi i det närmaste undernärda. Maten vi äter innehåller ofta extremt lite näring. Ofta utan att vi är medvetna om det. Många gånger behövs därför kostförändringar för att må bra och få balans i livet. Mat ska vara vår medicin och vår medicin vår mat, dvs. vi ska äta så bra mat så att den fungerar som en medicin. ”Människan måste äta vad hon behöver, men i verkligheten väljer hon det hon tycker om. Hälsan kan därför befrämjas endast om hon tycker om det hon behöver” (Magnus Pyke, Människans Föda).
Lämna ett svar