Selleri är både gott och hälsosamt. En ört med läkande effekter. Den kallas för blekselleri stjälkselleri eller bladselleri. Kärt barn har många namn. Och sen finns det även rotselleri men det är själva roten och avses inte här utan i ett annat inlägg. Den brukar räknas till de nyttigaste grönsakerna men är egentligen en ört. Det spelar ju ingen roll. I dagligt tal så blandas begreppen grönsak, ört, sallad, rotfrukt, frukt och bär hej vilt. Exempelvis är ju tomat en frukt eller fruktgrönsak som en del säger. Oavsett så är det något vi ska se till att äta mycket och ofta.
Selleri är hälsosamt då den är näringsrik
Selleri innehåller många näringsämnen och anses ha läkande egenskaper. Just selleristjälken innehåller bland annat fibrer, A-, C- och E-vitamin, folat samt B-vitaminerna B1, B2, B3 och B6 och vitamin K. Sellerin är också rik på mineralerna fosfor, kalcium, magnesium, kalium, natrium, selen och zink. Den är dessutom rik på flavonoider. Bland annat innehåller den flavonoiderna apigenin och luteolin. Väldigt näringsrik alltså. Den kan tack vare dessa näringsämnen motverka inflammation i kroppen. Andra hälsofördelar med selleri är att den sänker blodtryck och kolesterolhalten, balanserar ph-värdet, fyller på med elektrolyter och mycket mer. Du kan läsa mer om sellerins läkande egenskaper här och här.
Selleri är också gott.
Vilken tur att selleri, såväl selleristjälk som selleriblad, också är så gott. Selleri är en av mina absoluta favoriter. Den är god precis som den är, bryt av en bit och knapra i dig. Eller dippa den i en god dippsås. Den är också väldigt god att ha rå i en sallad tillsammans med andra grönsaker och eller rotsaker, skär ner stjälken i bitar och dra av bladen och blanda. Att äta selleristjälken tillsammans med en god tonfisksallad (tonfisk, majonäs och lite oraffinerat havssalt) är riktigt gott. Något som jag upptäckte för lite mer än ett år sedan hos en vän som bjöd på en läcker paleoinspirerad trerätters. Det är en mild ört. Även god i smoothies eller att dricka som pressad juice.
Köp helst ekologisk då konventionellt odlad selleri ofta är hårt besprutad. Alternativt så lägger du den i vatten med en skvätt äppelcidervinäger en stund. Detta tar bort en del av giftet.
Återodla din selleri
Selleri går alldeles utmärkt att återodla i ett glas eller en skål som på bilden här ovan. Det blir snabbt supergoda skott. Små söta blad. Vill man så kan man sedan plantera den i en kruka i fönstret, på balkonen eller i trädgården.
Referenser (bland annat länkarna ovan
Därför är selleri effektivt mot cancer – artikel på Kurera.se
Why sellery is good for you – En artikel i the Guardian.
Selleri är läkande – blogginlägg i ekoappen skrivet av Sanna Ehdin
Lämna ett svar