Visste du att grönkål är något av det nyttigaste man kan äta?
Och det är dessutom supergott!
Vacker grönkål i grönsakslandet
Grönkål som ibland kallas bladkål är det kålslag som mest liknar ursprungsformen av kål. Grönkål har mörkt gröna, krusade blad. Det finns både höga och låga sorter, 10-150 cm. Grönkålen har odlats länge i Sverige men är numera tyvärr liten. Det skulle kunna odlas så mycket mer och nu när fler och fler upptäcker eller återupptäcker grönkål kanske fler börjar odla. När jag bodde uppe i Norrbotten så odlade vi egen grönkål som vi sedan kunde njuta av en stor del av året. Den är mycket lättodlad, och har inga större krav på jorden. Den står också emot skadeinsekter bättre än andra kålsorter. Vi odlade även svartkål och drabbades av kålfluga. Vi brukade vattna med nässelvatten i förebyggande syfte (också bra som gödsling fast då i mer koncentrerad form) och spreja med utblandad LDC när inte det hjälpte. Detta funkade bra och vi behövde därför inte använda något gift. Grönkålen blir något mildare i smaken efter den blivit frostbiten och passar alltså alldeles utmärkt i vårt nordliga, lite kyligare klimat och man behöver inte ha bråttom att skörda. Den går därför också bra att frysa.
Grönkål, liksom andra kålsorter (mer om dem i andra inlägg) är väldigt näringsrika. Bland annat innehåller den mycket järn, lutein, C-vitamin, kalcium, fosfor och betakaroten. Grönkålen är också rik på protein och innehåller alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver. Innehållet av kalcium per viktenhet är faktiskt större än hos mjölk, och vi tar upp kalken från grönkålen lättare än från mjölk.
De flesta känner dock bara till grönkål som dekoration eller långkål som man äter här nere i Skåne och Halland på julen. Men det finns så mycket mer man kan göra med grönkål. Jag gillar att äta den både tillagad i soppor, grytor och stuvad och rå i sallader och gröna smoothies. Håll gärna utkik efter måltider och recept med grönkål här i bloggen och på instagram.
Information till inlägget är hämtad dels från egen erfarenhet och dels från:
Boken Grönt för livet av Victoria Boutenko
Ekologisk trädgård Fobo – http://www.fobo.se/
Odla.nu – http://www.odla.nu/
Lämna ett svar