Det har blivit mer och mer populärt att träna med kroppen som enda motstånd. Kanske har du också hängt på trenden och upptäckt att många övningar innefattar magen/bålen. Just de övningarna är ju extremt jobbiga om man är otränad men går också snabbt att se resultat när man utför dem regelbundet.
Själv har jag kommit till insikt att jag behöver träna mina magmuskler mer regelbundet än vad jag gjort det senaste året. Hur är det med dina magmuskler? Behöver de tränas mer eller är du nöjd?
Varför ska man då träna magen?
Jo, förutom att det är snyggt med smal midja och synliga magmuskler så är bålens muskler oerhört viktiga för både din hållning och din hälsa. Musklerna kring bålen spelar en viktig roll när det gäller stödet av kroppens vitala delar och kroppens kemi. Flera undersökningar har påvisat att de personer med omfångsrika midjemått löper störst risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, däribland diabetes, cancer, hjärt- kärlsjukdom och allvarliga sömnstörningar som apné. Genom att bygga upp starka magmuskler minskar man kroppsfettet och därmed också risken för sjukdom relaterat till bukfetma och övervikt. Bukfett relaterat till cancer har att göra med att fettet kring buken stimulerar kroppen att producera hormoner som påskyndar celldelningen.
Positivt är att du kan påverka din hälsa med att träna dina magmuskler så att de blir starka och smidiga. Du får en bra hållning, stärker och skyddar ryggen, bättre kondition, bättre sexliv och ja bättre allmänhälsa.
Sitt med böjda ben och fotsulorna i golvet, som om du just hade utfört situps. Placera fingrarna bakom öronen med armbågarna rakt ut på sidorna, lätt tillbakaskjutna. Sänk därefter kroppen mot golvet så sakta som möjligt. Om det inte tar minst 5 sekunder behöver du prioritera magträningen.
Magövningar
- Vanliga situps (inte med fötterna förankrade eftersom det kan skada ryggen)
- Sittande twist, Russian twist
- Crunchövningar på golvet, på boll, eller hoprullad handduk under svanken
- Enkelcrunch, dubbelcrunch, sned crunch o omvänd crunch)
- Plankan – rak och sidoplanka även kallad bron
- V-situps
- Fällkniv
- Musslan
- Hängande benlyft
- Modifierad bencykling
- Nudda tårna
- Armhävningar med och utan boll
- Squats / benböj av olika slag
- Ryggextension och ryggextension med vridning
- Armhävning med benlyft
- Stabilitetsträning med boll(ar)
Du kan kan också använda vikter av olika slag när du gör övningarna.
Lämna ett svar